Document Type : Academicm and Research
Authors
1 Associate Professor of Theology Department, Farhangian University tehran iran
2 Arabic Language and Literature, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
3 Islamic studies farhangian un Tehran Iran
4 Tafsir and sciences of the Qur'an Al-Mustafa International University mashhad iran
Abstract
Keywords
Main Subjects
مطالعۀ تطبیقی آیات ۲۷ و ۳۱ سورۀ حج در قرآن و کتاب مقدس
بیبی زینب حسینی۱ ، سید حسین سیدی2 ، علیه رضاداد۳* ، و عالیه خاوری۴
۱ دانشیار، گروه آموزش الهیات، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران. رایانامه: z.hosseini@cfu.ac.ir
۲ استاد، گروه زبان و ادبیات عرب، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران. رایانامه: seyedi@um.ac.ir
۳ استادیار، گروه آموزش معارف اسلامی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران (نویسندۀ مسئول). رایانامه: a.rezadad@cfu.ac.ir
۴ دانشآموختۀ کارشناسیارشد تفسیر و علوم قرآن، پژوهشگر مستقل، مشهد، ایران. رایانامه: khavarialya@gmail.com
چکیده
گردهمایی در خانۀ خدا هنگام ظهور منجی موضوعی است که در قرآن کریم و کتاب مقدس به آن پرداخته شده است، ولی این موضوع مشترک دارای تفاوتهای مهمی است. در قرآن برخی از آیات سورۀ حج، بهویژه آیات 27 و 31، به این موضوع پرداخته است. پرسش مهمی که با مطالعۀ این آیات به وجود میآید این است که منظور از اتیان حاجیان و خطف مشرکان چیست و این پدیده به چه شکل صورت میگیرد؟ این پژوهش، با روش مطالعۀ تطبیقی میان قرآن کریم و کتاب مقدس و نیز روش مطالعۀ ریشهشناسی و معناشناسی تاریخی واژگان آیات ۲۷ و ۳۱ سورۀ حج، میکوشد تا حوزۀ معنایی واژگان معناساز در معنای محوری سورۀ حج را کشف نماید. معناشناسی تاریخی و ریشهشناسی واژگان مذکور نشاندهندۀ ارتباط روشنی بین حج به معنای انگیزه و حکومت الهی و ظهور موعود است.
کلیدواژگان: سورۀ حج: 27، سورۀ حج: 31، حج، حکومت الهی، مهدویت
در بین آیات سورۀ حج، آیۀ 27 و آیۀ 31، به دلیل دو واژۀ «یأتوک» و «فتخطفه»، اهمیت بالایی در فهم معنای محوری این سوره دارند:
«وَأَذِّنْ فِی النَّاسِ بِالْحج یَأْتُوکَ رِجَالًا وَعَلَى کُلِّ ضَامِرٍ یَأْتِینَ مِنْ کُلِّ فَجٍّ عَمِیقٍ» (حج: 27؛ ترجمه: و مردم را به حج دعوت کن؛ تا پیاده و سواره بر مرکبهای لاغر [چابک و ورزیده] از هر راه دوری به سوی تو بیایند.)
«حُنَفَاءَ لِلَّهِ غَیْرَ مُشْرِکِینَ بِهِ وَمَنْ یُشْرِکْ بِاللَّهِ فَکَأَنَّمَا خَرَّ مِنَ السَّمَاءِ فَتَخْطَفُهُ الطَّیْرُ أَوْ تَهْوِی بِهِ الرِّیحُ فِی مَکَانٍ سَحِیقٍ» (حج: 31؛ ترجمه: درحالیکه خالص برای خدا باشید. و هیچگونه همتایی برای او قائل نشوید. و هرکس همتایی برای خدا قرار دهد، گویی از آسمان سقوط کرده، و پرندگان در هوا او را میربایند؛ و یا تندباد او را بهجای دور دستی پرتاب میکند.)
پرسش مهمی که با مطالعۀ این آیات به وجود میآید این است که منظور از اتیان حاجیان و خطف مشرکان چیست و این پدیده به چه شکل صورت میگیرد؟ چگونه ممکن است در یک ساعت مشخص همه در مکه دور هم جمع شوند؟ بهویژه آنکه در مجموعۀ احادیث شیعه روایاتی وجود دارد که این إتیان را بهمانند یک معجزه معرفی کرده است که یاران امام زمان (ع) در یک ساعت مشخص در کنار امام زمان (ع) در مکه حاضر میشوند (برای دیدن برخی از این روایات، نک، عیاشی، ۱۳۸0 ق، ج ۱، ص ۶۶). این پژوهش، با روش مطالعۀ تطبیقی میان قرآن کریم و کتاب مقدس و نیز روش مطالعۀ ریشهشناسی و معناشناسی تاریخی واژگان آیات ۲۷ و ۳۱ سورۀ حج، میکوشد، حوزۀ معنایی واژگان معناساز در معنای محوری سورۀ حج را کشف نماید.
در آیۀ ۲۷ سورۀ حج، دو واژۀ تکامد «ضامر» و «عمیق» آمده است که در خود اشاره به مفهومی بیش از یک فراخواندن معمولی برای حج را دارد. دو واژۀ «ضامر» و «رجالاً» نشان میدهد، حاجیان ثروتمند نیستند، زیرا واژۀ «ضامر» در زبان عربی به معنای چهارپایی نحیف و لاغر است، اگرچه برخی لاغری ضامر را ناشی از ورزیدگی حیوان دانستهاند، ولی، کاربرد این واژه در کنار واژۀ رجال، احتمالاً، مفهوم نحیف و ضعیف بودن این مرکبها را تأیید میکند. کاربرد این واژگان در کنار یکدیگر میتواند بهجهت وجود معنای التزامی و پیشینۀ کاربرد این واژگان در کتاب مقدس، بر این معنا دلالت کند که خداوند افرادی را برای مراسم حج و تشکیل حکومت الهی دعوت میکند که اگرچه از نظر بنیاسرائیل، فاقد صلاحیت نژادی هستند، ولی داری عزم و ارادهای جدی برای اجرای حکومت الهی و از نظر خداوند دارای صلاحیت هستند.
بنابراین، اگرچه این آیه بهتنهایی شاید حکایت از مراسم هرساله و متداول حج باشد، ولی چند آیۀ بعد، خداوند این معنا را با آیهای دیگر تکمیل میکند که بهروشنی رابطهای با موعود و روابط بینامتنی بین قرآن و کتاب مقدس را نشان میدهد: «الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الأرْضِ أَقَامُوا الصَّلاةَ وَآتَوُا الزَّکَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الأمُور» (حج: ۴۱). ظاهر آیه و مفهوم شرط و «عاقبة الامر» نشان میدهد، هنوز این شرط تحقق پیدا نکرده است. برخی روایات نیز مراد از این اشخاص را امام زمان (ع) و یارانش دانسته است (برای دیدن این روایات، نک، فرات کوفی، ۱۴۱0 ق، ص ۲۷۴). مفسران نیز در تفسیر روایی برای اتیان حاجیان روایاتی را بیان کردهاند که منظور إتیان یاران امام زمان (ع) در مکه است (برای نمونه، نک، فیض کاشانی، ۱۴۱۵ ق، ج ۱، ص ۲0۶).
در سورۀ حج، خداوند از نصرت و امداد به حاجیان سخن میگوید (حج: ۱۵) که مهمترین شاخص آنان موحد بودن ایشان است. ازاینرو، یکی از یاریهای خداوند به حاجیان تخلیۀ خانۀ خدا از مشرکان و کفار است و در اینجا از واژۀ «خطف» استفاده میکند. بنابراین، إتیان حاجیان برای مراسم حج، برآمده از انگیزۀ قوی است. این انگیزه مؤمنان واقعی را گرد هم جمع میکند و سبب ترس و طرد مشرکان میگردد.
ریشهشناسی و معناشناسی تاریخی واژگان ضامر، فجّ، عمیق، یتخطف و سحیق در سورۀ حج و مفهوم إتیان حاجیان و خطف مشرکان ارتباط این آیات را با ظهور منجی و موعود نشان میدهد، ولی نکتۀ مهمی که در کاربرد این واژگان وجود دارد تغییر معنایی در واژگان است. این تحول معنایی و بازآفرینی در سورۀ حج بیدلیل رخ نداده، بلکه برای نفی ارزشهای غیرواقعی نژادپرستانه و جایگزین کردن آن با ارزش واقعی و انسانی است که تمسک به آن سبب رشد و تعالی جامعۀ بشری میگردد.
قرآن کریم. (1383). (ناصر مکارم شیرازی، مترجم). انتشارات امیرالمؤمنین.
کتاب مقدس. (1383). (فاضل خان همدانی، ویلیام گلن، هنری مرتن، مترجمان). نشر اساطیر حسن جبل، محمدحسن. (۲0۱0 م). المعجم الاشتقاقی المؤصل لألفاظ القرآن الکریم. مکتبة الآداب.
عیاشی، محمد بن مسعود. (۱۳۸0 ق). تفسیر العیاشی. المطبعة العلمیة.
فرات کوفی، ابراهیم. (۱۴۱0 ق). تفسیر فرات کوفی. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
فیرلین، بروج. (۲00۴ م). القاموس الموسوعی للعهدین. مکتبة دار الکلمة.
فیضکاشانی، محمد بن شاه مرتضی. (۱۴۱۵ ق). تفسیر الصافی. مکتبة الصدر.
شرف الدین، جعفر. (۱۴۲0 ق). الموسوعة القرآنیه. دارالتقریب.
کمالالدین، حازم. (۲00۸ م). معجم مفردات مشترک سامی. مکتبة الآداب.
مطرزی، ناصر بن عبدالسید. (۱۹۷۹ م). المغرب فی ترتیب المعرب. مکتبی اسامة بن زید.
Griffith, Sidney. (2011). Al-Naṣārā in the Qurʾān: A Hermeneutical Reflection; in Gabriel Said Reynolds (ed. ), New Perspective on the Qurʾān: The Qurʾān in Its Historical Context 2 ed. Gabriel Said Reynolds. Routledge. 301-322.
Send comment about this article