نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 استادیارعضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب
2 همکار مؤسسة الحکمة وابسته به جامعة المصطفی العالمیة-
چکیده
تازه های تحقیق
6. نتایج
مطالعات حدیث شیعه در مراکز علمی غربی در آغاز است و هنوز جغرافیای کلی حدیث شیعه معرفی نشده است. عدم اقبال مستشرقان به این موضوع در قرون گذشته ناشی از شروع ارتباط آنها با منابع اهل سنت بوده است. رویکردهای انتشاری، منبع شناسی توصیفی، روش شناختی، و مطالعات تطبیقی از جمله رویکردهای آنان در این مطالعات بوده است. با این حال، مطالعۀ کتب شیعه از نگاه کتب اهل سنت، رجوع به منابع دست دوم، عدم اطلاع صحیح از منابع از جمله نقیصههای این آثار است. چه بسا، بخشی از این اشکال ناشی از عدم معرفی منابع شیعی از سوی عالمان تشیع به زبانهای اروپایی است.
نگاه مستشرقان به حدیث، نه به عنوان متونی مقدس، بلکه به عنوان منبعى ادبى یا تاریخی است که باید نقادانه تحلیل شود تا تاریخچه متن آن و سرمنشأ احتمالى آن محقق شود. آنان معتقدند، حدیث هم مانند هر متن دیگر در معرض تحلیلهاى نقادانه مشابه زبان شناختى قرار گیرد. به عبارت دیگر حدیث از هیچ منزلت خاص یا تقدسى برخوردار نیست. با توجه به هندسۀ حدیث شیعه باید گفت، کتب اولیۀ شیعه مانند «اصول اربعه مأه»، «بصائر الدرجات»، «محاسن»، «کافی» و دیدگاهها و عقائد اخباریان و «بحارالانوار» بخشهایی از تاریخ حدیث شیعه است که بیش از همه مورد توجه شیعه پژوهان قرار گرفته است. روش شناسی توصیفی جوامع حدیثی در اصل، مقالاتی برای مخاطبان غربی نوشته شده و برای مخاطبان دیگر، تنها در حد آشنایی با آگاهیهای مستشرقان از مطالعات حدیثی مسلمین و روش شناسی پژوهشهای آنان مفید خواهد بود؛ از این رو، چنین مقالاتی برای حدیث پژوهان فرهیختۀ مسلمان، ممکن است در حد بازخوانی و تحلیل آراء اندیشوران پیشین اسلامی، در قالب ادبیاتی متفاوت، قابل توجه باشد؛ اما مستشرقان با بهرمندی از شیوههای پژوهشی نوین، ارائۀ نظامند مطالب، نگاشتههای خود را جذاب میکنند؛ از این رو در زمینۀ گردآوری، تحلیل و ارائه مطالب از دقت و گاه خلاقیتهایی برخوردارند.
اما بحثهای تحلیلی تاریخی و روش شناسی مجامع که از محورهای مهم و مورد توجه مستشرقان در بررسی حدیث شیعه است، شامل مباحثی بسیار دقیق و فنی است که لزوم بررسی و نقد در این حیطه بسیار زیاد است. چه این که این منابع مورد استفاده نسلهای بعدی اسلام شناسان قرار میگیرد. آثار نیومن بیشتر به بررسی تطبیقی تفکر حدیثی در قم و بغداد و کوفه پرداخته است، بسیار قابل توجه است. ارتباط کلینی با غیبت صغرا و نواب اربعه و همچنین تقابل دیدگاههای قم و بغداد از مطالبی است که نیومن در صدد اثبات آن است. مفصلترین گزارش و توصیف محتوایی را نیومن از کتاب کافی و پرحجمترین تحلیل دربارۀ اخباریان را رابرت گلیو در کتاب خود انجام داده است.
رویکرد تطبیقی نیز در آثار نیومن و افسرالدین دنبال شده است. علاوه بر این موارد، کلبرگ اضافه بر توصیف تاریخی حدیث شیعه در آثار متعدد به جنبههایی از حدیث که به مباحث اعتقادی مربوط است، پرداخته است
به طور کلی، دربارۀ حدیث شیعه در غرب باید گفت، هنوز حدیث شیعه، ساختار کلی و تمام ابعاد آن مورد تحقیق قرار نگرفته است. تصویر درستی از آن در ادبیات خاورشناسان نقش نبسته و این تا حدی ناشی از تخصص زودهنگام آنان در حوزههای خاص و همچنین نبود رشتههای تخصصی حدیث شناسی و یا حتی شیعه شناسی در بسیاری از دانشگاههای غربی است.
استفاده از روشهای نوین علوم انسانی و اجتماعی برای تحلیل منابع و ارائۀ نظریات دربارۀ نحوۀ شکلگیری منابع از جمله نقاط مثبت روش تحقیق آنان است. یکی از راههای رسیدن به نتایج دربارۀ فضا و شرایط حاکم بر نویسندگان مطالعۀ تطبیقی و بررسی آماری کتب حدیثی است که از سوی برخی از مستشرقان پی گیری شده است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
In recent years, some orientalists have conducted studies on Shialogy (Shia studies) and Shia hadith. The review of the process of these studies shows that they have different approaches in terms of method, attitude, and different dimensions of hadith-related issues, which show their attitudes towards different dimensions of Shia hadith-related issues. Some of these studies are about the Shia hadith resources, the review of which shows their different approaches, including publishing approach and correcting Shia hadith books, descriptive bibliography, methodological approach of hadith collections, and comparative studies approach. Using a descriptive-analytical method and searching many studies by orientalists on Shia hadith, the present paper reviews those related to Shia hadith resources, recognizes their approaches, and criticizes some of their view.
کلیدواژهها [English]
ارسال نظر در مورد این مقاله