نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری رشتۀ علوم قرآن و حدیث، گروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده علوم انسانی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 استادیارگروه علوم قرآن و حدیث، دانشکده علوم انسانی، واحد یادگار امام خمینی(ره)، شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 استاد گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه قم: ایران – قم
چکیده
تازه های تحقیق
نتیجه
در این مقاله، با تکیه بر کلیت سورۀ قصص، واژگان مهم آیه 5 این سوره و نیز آیات مشابه آن در دیگر سورهها، به شناخت فضای نزول آیۀ پنجم پرداخته شد. فضای نزول آیۀ وارثان زمین، بازتابی از اوضاع فرهنگی و رخدادهای ویژۀ تاریخی در زمان نزول این آیه در بستر سورۀ مکیِ قصص و حتی خارج آن است؛ بهگونهای که اشاره دارد به استضعاف مسلمانان، ستم کفار و قریشیان و فشارهای حاکم بر پیامبر(ص) و یارانشان که این آیه برای قوت قلب و امید بخشی به پیامبر(ص) و یارانش نازل شد.
سورۀ قصص در قالب داستان موسی(ع) و فرعون، به مسلمانان در دورۀ مکی بشارت داده که بر مشرکان قریش پیروز خواهند شد و از حکومت برخوردار خواهند گردید. توضیح این که این سوره در وضعیت و فضایی نازل شده است که مؤمنان مکه عدۀ اندکی بودند و زیر فشار و سلطۀ سران مشرک قریش بهسرمیبردند. از آن جا که بنیاسرائیل نیز وقتی در مصر گرفتار فرعونیان بودند، با مسلمانان در دورۀ مکی شباهت داشتند، در این سوره ذکری از اوضاع دشوار بنیاسرائیل در آن دوره رفته و از رهگذر آن، به مسلمانان مکه بشارت داده شده: همچنانکه بنیاسرائیل بر فرعونیان غالب آمدند و وارث حکومت و سرزمین شدند، مسلمانان نیز به حکومت و سرزمین دست خواهند یافت.
در بررسیهای بهعمل آمده، ملاحظه شد که در روایات، هیچ ذکری از فضای نزول آیۀ موردِ بحث بهمیان نیامده و تنها در روایات شیعی، این آیه بر اهلبیت(ع) و امام زمان(عج) تطبیق داده شده است.
مطالعات نشان میدهد که مفسران گرانقدر، چندان به فضای نزول آیه عنایت نکردهاند. برخی آیه را یک حکم کلی و سنت الهی خواندهاند و برخی به فضای تاریخی نزول آن اشاره کرده و اظهار داشتهاند که این آیه بهمناسبت استضعاف مسلمان مکه و بهمنظور بشارت به آنان نازل شده است.
در بحث فضای نزول و بررسی عصر پیامبر(ص)، در میان روایات و تفاسیر اهل تشیع و تسنن، مطلبی بیان نشده و بیشتر به فضای زندگی حضرت موسی(ع) و بنیاسرائیل پرداختهاند و اگر از باب جری و تطبیق به عصر پیامبر اسلام(ص) و پیروانش اشاره شده است، فقط به موضوع ظلم کفار و قریشیان میپردازد که در مکه، پیامبر(ص) و مؤمنان را آزار میدادند و آنان را تضعیف کرده بودند؛ لذا همانطور که به حضرت موسی(ع) و بنیاسرائیلِ مستضعف، وعدۀ پیشوایی و وراثت زمین داده شد، میتوان این وعده را در موردِ پیامبر(ص) و مسلمانانِ مستضعف نیز منطبق دانست.
با توجه به فضای نزول آیه 5 سورۀ قصص، مفهوم وراثت و پیشوایی زمین، بر هر عصر و هر دسته از انسانهای ستمدیده، مشابه حضرت موسی(ع) و بنیاسرائیل و یا پیامبر(ص) و یارانشان، منطبق خواهد بود و البته بهعنوان یک سنت قطعیِ الهی در همه دورهها، ساری و جاری خواهد ماند، بهشرط این که مستضعفان شرایط و صلاحیت پیشوایی و وراثت زمین را داشته باشند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Received: 2020/6/22 | Accepted: 2020/12/10
Studying Qur’anic verses relying on their circumstance of revelation unveils some hidden truths about them. In this article, the 5th verse of Surah al-Qisas known as the Inheritors of the Earth is studied by such an approach. As it appears from its context, this verse implies that the will of God desired to show favor upon the Bani Isrā’il who were under the oppression of the Pharaoh to make them the heirs of a land named the Promised Land in the Holy Book. The present article discuses that although the context of this verse refers to the Bani Isrā’il during the age of Prophet Moses, regarding the fact that it was revealed in the Makki period when the Muslims were oppressed by the Mushrik leaders, it is definitely considered as good tidings for the Muslims that like Bani Isrā’il, they would relieve from tyranny and oppression, reach leadership, and inherit a land. Of course, this verse involves the general principle that the divine tradition desires that the oppressed people in every era specially Ākher al-Zamān (End Time) would achieve the leadership and inheritance of the earth.
; Nekounām, J (2021) A Study of the Circumstance of Revelation for the Verse of the Inheritors of the Earth Relying on Sunni and Shi’ite Exegeses. Biannual Journal of Comparative Exegetical Researches, 7 (13) 31-58. Doi: 10.22091/PTT.2021.6317.1882
کلیدواژهها [English]
ارسال نظر در مورد این مقاله