نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار و عضو هیِئت علمی دانشگاه قرآن و حدیث، قم
2 دکتری رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بم، ایران
چکیده
تازه های تحقیق
نتیجهگیری
این پژوهش در پی پاسخ دادن به این پرسش بود که «عدالتورزی در حق یتیمان، که در چندین آیۀ قرآن به آن توصیۀ أکید شده است، چه معنایی دارد و مفسران چه برداشتی از آن دارند؟ بهتعبیر دیگر، سوال آن است که راهکار عینی و عملی عدالت ورزیدن در حق یتیمان چیست و چه کاری در حق آنان عادلانه و چه کاری غیرعادلانه تلقی میشود؟»، کاوش در تفاسیر مختلف، نشان میدهد که اغلب مفسران، آنچنان که شایستۀ عدالتورزی با یتیمان و متناسب با تأکیدها و سفارشهای قرآن کریم است، به این موضوع نپرداخته، و عمدتاً در آیات مورد بحث، به مسئلۀ ازدواج، و یا اموال یتیمان و احکامشان، توجه نمودهاند. البته دیدیم که مفسران یا عالمان دیگری نیز هستند که در ابعادی وسیعتر و با نگاهی جامعتر به این مسئله نگریسته، و موارد جدیدی را مطرح نموده و بعضاً عدالت با یتیمان را به همۀ شئون حیات فردی و اجتماعی آنان کشانیدهاند. درهرحال، علیرغم برخی کاستیها در تفاسیر، از مجموعۀ تلاش مفسران و از لابهلای مباحث تفسیری آنان، نکتههایی بهدست میآید که با استفاده از این نکات میتوان بهتبیین ابعاد عدالتورزی با یتیمان پرداخت.
دستاورد این پژوهش، تبیین لزوم رعایت عدالت در اصل ازدواج و پس از آن، تأمین هزینۀ زندگی یتیم چه با نفقه و چه با انفاق، رعایت و حفظ سرمایهها و داراییهای او در ابعاد مختلف، حفظ شئون انسانی و شخصیت او، تربیت وی و رفتار اخلاقی با او، و سرانجام، رعایت عدالت همهجانبه در حق اوست. نگاهی دقیق به آیات مربوط به یتیمان و نیز آیههای عدالتورزی، نشان میدهد که یتیمان چون در معرض آسیبهای جدی و حتی چپاول قرار دارند، در همۀ عرصههای ممکن که احتمال آسیب دیدن آنها وجود دارد، باید انصاف و عدالت را در حقشان روا داشت و فرمان خدای متعال را جدی گرفت و نصب العین قرار داد. بااینوصف، مخاطب این آیات همۀ کسانی هستند که میتوانند در پاسداشت حقوق یتیمان اقدامی انجام دهند؛ چه آنانکه بهصورت مستقیم در امور یتیمان دخالت دارند و چه کسانی که میتوانند دراینرابطه خدمتی کنند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Received: 2020-05-25 | Accepted: 2020-09-18
The present paper deals with the conceptual and objective meanings and modes of treating orphans justly. Assuming that justice means allocating everything its due place, value, and right, then the orphans' rights receive extra value and significance, all due to the emphasis the Holy Quran puts on it. In this regard, the understanding and interpretations of various types of the Quran interpreters play a special function. A descriptive and analytical study of the topic may yield various and more vivid outcome regarding the interpreters' definitions and modes of tackling the subject, hence more pragmatic in how to treat the orphans. The objective of the present study is clarification of everybody's duty regarding orphans in general and girl orphans in particular, as indicated by the Quran interpreters of various schools of thought.
© Moradi, M; Ghaffari, A.A. (2021) Just Treatment of Orphans as Viewed by Quran Interpreters. Biannual Journal of Comparative Exegetical Researches, 6 (12) 77-103. Doi: 10.22091/PTT.2020.5823.1809
کلیدواژهها [English]
ارسال نظر در مورد این مقاله