نوع مقاله : علمی و پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری رشتۀ علوم قرآن و حدیث دانشگاه کاشان
2 استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه کاشان
3 دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه کاشان
چکیده
تازه های تحقیق
نتیجهگیری
در مواجهه با هرگونه متن، فارغ از آگاهی نسبت به مفهوم الفاظ و جملات و ارتباط واژگان آن با یکدیگر، توجّه به قرائن لفظی و معنوی کلام نیز ضروریست. فهم قرآن کریم بهعنوان یک متن وحیانی نیز این قاعده مستثنی نیست، زیرا خداوند قرآن را طبق زبان بشر و منطبق بر قواعد این زبان و مطابق با قرائن فهم آدمیان نازل فرموده است. و اما، همین قرینهها که در تفهیم و تفهّم قرآن کریم نقش بیبدیلی دارند، موجب تفاوتهای تفسیری نیز شدهاند؛ بدینمعنی که توجّه بهقرائن یا غفلت از آنها، و نیز توجه به همۀ قرائن یا عنایت به بخشی از آنها، و همچنین ارزش و اعتباری که هر مفسر برای این قرائن قائل میشود و برخی را بر برخی دیگر ترجیح میدهد، دلیل بخشی از تفاوتها در دیدگاههای مفسران گردیده که البته امری غیرعادی نیست.
در این نوشتار تلاش کردیم این موضوع را در تفسیر الفرقان، اثر صادقیتهرانی، مفسر معاصر امامی مذهب، و التفسیر الحدیث، اثر محمد عزت دروزه، مفسر معاصر اهلسنت، بررسی نماییم؛ براینپایه، سه آیهای که این دو مفسر در تفسیر آنها، نظر متفاوتی دارند را انتخاب کردیم تا بتوانیم عامل اختلاف تفسیری آنها را ردیابی کنیم. ارزیابی دو دیدگاه نشان میدهد هردو مفسر در توجّه به قرائن وحدت نظر دارند و این بدان معناست که این دو مفسر، آگاهی بر معنای واژگان و ارتباط آنها در عبارات قرآنی را برای فهم آیات کافی نمیدانند و نقش قرائن را بهرسمیت میشناسند؛ درعینحال، دیدگاه یکسانی نسبت به همۀ قرائن ندارند و هرکدام، بعضی از قرائن را بر بعض دیگر، ترجیح میدهد.
تفاوت دیدگاه آنها در تفسیر این آیات نه به اصل قرائن، بلکه به نوع قرائن برمیگردد. صادقی هرچند متأثّر از اعتقاد کلامی شیعی خود، قرینۀ روایت رسیده از اهلبیت (علیهمالسلام) را حجّت دانسته، اما برای روایات منقول از اهلسنت نیز اعتبار قائل است. بههمین دلیل ضمن مراجعه به منابع روایی شیعه، روایات مورد قبول خود را از مصادر حدیثی اهلسنت نیز نقل کرده است. درحالیکه دروزه از استناد به روایات امامیه خودداری میکند و تنها به منابع روایی اهلسنت استناد مینماید. این عمل برآمده از باور به عدالت صحابه و ارجح بودن منابع اهلسنت بر منابع امامیه نزد اوست. در اینجا نقش مذهب و اعتقاد کلامی در گزینش قرائن روایی هویداست.
صادقی بیش از دروزه برای تفسیر این سه آیه، از خودِ قرآن استفاده کرده و این امر، ناشی از روش اجتهادی «قرآن به قرآن» در تفسیر صادقی و کمرنگتر بودنِ این روش در تفسیر دروزه است. نتیجۀ این یافته این است که گزینش قرینهها متأثّر از روش تفسیری مفسرین نیز میتواند باشد.
همچنین، صادقی در استفاده از مفاهیم و دریافتهای عقلانی، بر دروزه سبقت جسته است. صادقی از عقل، هم بهعنوان منبع و هم بهعنوان ابزار فهم قرآن بهره گرفته است، ولی استفاده از قرائن عقلی، در تفسیر دروزه بسیار کمرنگتر است؛ و این تفاوت تفسیری به گرایشها و علاقۀ شخصی دو مفسر بازمیگردد.
و اما نتیجۀ کانونی این نوشتار آن است که قرائن لفظی و غیرلفظی، یکی از عوامل اساسیِ برخی تفاوتها در دیدگاههای تفسیریِ این دو مفسر معاصر است.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
نویسندگان [English]
Received: 2020-05-31 | Accepted: 2020-09-27
The historical-analytical outlook of a survey of the emergence and evolution of Quran tafsirs indicate various hermeneutical approaches coupled with the interpreters' various qualifications and characters. It has been so effective that the coming of various interpreters and their modern tafsirs are followed by various and variable elements in appreciating the meanings of the Holy Quran. Now the noteworthy query is as follows: What is the source of the differences in understanding the Holy Quran? A wide range of answers have been given to this query. These answers are functions of the very text of the Holy Quran and/or the character of the Quran interpreters. However, the main hypothesis of this paper is that one of the causes of such discrepancies pertains to the differences of the interpreters over the differences that pertain to appreciation and tafsir of the Quran as emanating from the interpreters' approaches to the tafsir clues. As both Ayatollah Sadeqi Tehrani and the Sunni scholar Muhammad Ezzat Daruzah have adopted an ijtihad-based outlook to interpreting the Divine verses, the present paper draws upon Ayatollah Sadeqi Tehrani's book al-Furqan fi Tafsir al-Quran bi al-Quran wa al-Sunnah, and Daruzah's al-Tafsir al-Hadith. It indicates that various tafsirs emanate from the interpreters' approaches to the tafsir clues.
© Khedmatkar Arani, K; Fahimi Tabar, H.R; Rastegar Jazi, P. (2021) A Study of the Impact of Clues in the Variation of Tafsir-Oriented Approaches: Evidence from the Quran Tafsirs of Ayatollah Sadeqi Tehrani and Ezzat Daruzah. Biannual Journal of Comparative Exegetical Researches, 6 (12) 259-282. Doi: 10.22091/PTT.2020.4780.1654
کلیدواژهها [English]
ارسال نظر در مورد این مقاله